Start
1.3.2018

Wandelen in Torhout

Erfgoedwandeling / 2.3 km /lusvorm/toegankelijk voor Rolstoel en buggy

Startpunt :Markt 1

Torhout, gelegen op een knooppunt van 1000 jaar geschiedenis, is de oudste stad van het graafschap Vlaanderen. De stad ligt sinds de vroege middeleeuwen op belangrijke handelsroutes en was toen het decor voor grote jaarmarkten. Naast de markante gebouwen en pleinen ontdekt u langs de erfgoedwandeloute ook enkele ambachten zoals het mosterdwinkeltje Wostyn en het Torhouts aardewerk, een kunstambacht waarvoor de stad in de 19de en 20ste eeuw geroemd werd tot buiten de landsgrenzen.

 

Moereveldpad/7,6km/lusvorm/niet toegankelijk voor rolstoel en buggy

Startpunt: Kinderboerderij d'Oude Smelterij , Ieperse heerweg 5,8820 Torhout

Ten westen van Torhout leidt de Moereveldwandelroute je langs rustige landwegen, oude en nieuwe boerderijen, weilanden en akkers. Het landschap is doorkliefd met kleine waterlopen. Na de start aan het domein d’ Oude Smelterij ga je via een graspad naar de vallei van de Koebeek en de Spanjaardbeek. Op de terugweg wandel je langs het Moereveld, ooit een onherbergzaam heidegebied dat later fungeerde als zandwinningsgebied. Een ware ontdekkingstocht langs een ander Torhout …

 

Wandeling kasteel d'Aertrijke/2,4 km/lusvorm/ toegankelijk voor rolstoel en buggy

Startpunt:  Zeeweg Zuid 35, 8211 Zedelgem

Korte recreatieve wandeling door het prachtige Domein d’Aertrycke. Dit domein werd na 1865 aangelegd door August de Maere met zijn lanschapsarchitect L. Fuchs. Het provinciebestuur is de huidige eigenaar en beheert zowel tuin als kasteel. Enkele merkwaardige exoten zijn in het domein te zien zoals moerascypressen, de liriodendrum en de metasequoia.

 

Wijnendaleboswandeling/2,6 km-3,2km/lusvorm/toegankelijk voor rolstoel en buggy

Startpunt: portierswoning Kasteel Wijnendale, Oostendstraat 390,8820 Torhout

In hartje West-Vlaanderen vind je het 181 hectare grote Wijnendalebos. Blikvangers zijn de imposante zomereiken, de weelderige voorjaarsbloeiers en de grote collectie paddenstoelen (meer dan 500 soorten!). Late wandelaars maken kans om één van de vele soorten vleermuizen te spotten die in de boomholtes een veilig onderkomen vinden. 

 

Wandelingen gratis af te halen in het vrijetijdshuis

Leopold III-wandeling/6,3km/lusvorm /moeilijk toegankelijk voor rolstoel en buggy

Startpunt: : portierswoning Kasteel Wijnendale, Oostendstraat 390,8820 Torhout

Historische wandeling in en rond kasteel Wijnendale en Wijnendale dorp

De aanleiding van de Leopold III-wandeling is het historisch gesprek tussen de Belgische Koning Leopold III en enkele ministers van de toenmalige Belgische regering in de vroege ochtend van 25 mei 1940 en de vele gebeurtenissen in de rand van dit gesprek. De kamer in Kasteel Wijnendale waar dit gesprek plaatsvond kan worden bezocht tijdens de openingsuren van het kasteelmuseum of in groep mits reservatie.

De Leopold III-wandeling vertrekt aan Bezoekerscentrum  van het Kasteel Wijnendale. Via de oude Thouroutstraete en de Groene 62, de oude spoorwegbedding van Torhout naar Oostende, wandel je naar het dorpje Wijnendale waar de capitulatie van het 7de legioen van het Belgisch leger werd ondertekend. Onderweg zijn er heel wat aanknooppunten met de meidagen van 1940. Na een eventuele verpozing in dit stille dorp bereik je langs een kortere terugweg opnieuw de startplaats.

Het Revinzepad/9,5 km/lusvorm/grotendeels toegankelijk voor rolstoel en buggy

Startpunt: Don Boscokerk, Don Boscoplein7,8820 Torhout

Het pad leidt de wandelaar doorheen enkele prachtige landschappelijke stukjes Torhout en een aantal historische en actuele bezienswaardigheden tussen het centrum van Torhout en het beroemde kasteel van Wijnendale. Hopelijk geeft de wandeling aan de wandelaars voldoende aanleiding om dit stukje centrum van het Houtland te smaken.

De wandeling is zowat negen en een halve kilometer lang. Iedereen kan ze dus aan, al zullen mensen met een kinderwagen het misschien wat moeilijk hebben op de vijfhonderd meter lange landweg-met-karresporen, die toch ook tot het pad hoort. Het pad is mooi bewegwijzerd aan de rechterkant van de weg met paaltjes waarop je 'Revinzepad' kunt lezen.

  • stadhuis
  • Kasteel Wijnendale
  • mosterdpot
  • Kinderboerderij
  • Kasteel Ravenhof
  • Luchtfoto kasteel Wijnendale

Vrijetijdshuis
Markt 1
8820 Torhout
Tel.: 050 22 07 70
Fax: 050 22 15 04
vrijetijdshuis@torhout.be 

Openingstijden:

https://www.torhout.be/vrijetijdshuis

 

Museum Torhouts Aardewerk
Kasteel Ravenhof
Ravenhofstraat 5
8820 Torhout
Kasteel Wijnendale
Oostendestraat 390
8820 Torhout
Info en reservaties: 
050 22 07 70
vrijetijdshuis@torhout.be

https://www.torhout.be/vrijetijdshuis

Links

knop stad torhout
knop ccdb
knop jeugd
Word vriend op facebook!