Start
21.2.2010

Tentoonstelling Belgische Art Nouveaukeramiek

Een eeuw na de opkomst en ontwikkeling van de Art Nouveaubeweging presenteert het Museum Torhouts Aardewerk u met trots de tentoonstelling Belgische Art Nouveaukeramiek. Voor het eerst wordt een brede waaier Art Nouveaukeramiek bijeengebracht.

Het was in België dat voor het eerst deze stijl ook toegepast werd in de keramiek en het aardewerk. Op de tentoonstelling ontdekt u de diversiteit van de Art Nouveaurealisaties in deze materialen en technieken en de creativiteit die deze vernieuwende kunststrekking losweekte. Het ideaal van de nieuwe kunsttheoriën uit die periode, nl. dat het onderscheid tussen de zg. decoratieve en de 'Schone Kunsten' moest worden opgeheven, en dat kunst in alles en voor allen moet zijn, ziet u op prachtige wijze toegepast in deze tentoonstelling.

Deze unieke tentoonstelling stelt zij aan zij werken tentoon die enerzijds uitgaan van kunstenaarsateliers en anderzijds van industriële kunstproductieateliers. Met daaraan verbonden ook een vruchtbare dialoog tussen producties uit het noorden en het zuiden van ons land. Kunstenaars en weinig bekende, zelfs miskende werken, worden in de schijnwerpers geplaatst naast werken van befaamde kunstenaars en manufacturen. In het parcours van deze tentoonstelling komen eerst de ambachtelijke en (semi-)industriële bedrijven aan bod, geplaatst per provincie. Vooral in het zuiden van ons land ontwikkelden zich grotere industriële bedrijven, zoals in Nimy, Saint-Ghislain, La Louvière (Boch Frères), Thulin en Wasmuël. Centraal in Brabant en Brussel verkregen manufacturen als Helman, Janssen en de 'S.A. La Majolique de Bruxelles & Emptinne' een internationale vermaardheid. Maar ook de Hasseltse majolicabedrijven scoorden hoog met hun kwaliteitsvolle productie. Ook aan de Belgische keramische tegels in art nouveau wordt bijzondere aandacht besteed in de tentoonstelling.

Minder bekend is dat ook de Poterie Flamande, en meer in het bijzonder het Torhouts Aardewerk, gedurende de Art Nouveauperiode een wereldfaam genoot. Binnen deze Vlaamse pottenbakkerijen werd vanuit de eeuwenoude ambachtelijke pottenbakkerstraditie een landelijk product omgetoverd tot een uniek vernieuwend kunstobject. Om dit te bereiken deden pottenbakkerijen als Maes in Torhout en Laigneil in Kortrijk beroep op gerenommeerde kunstenaars die hen vernieuwende en internationaal gegeerde ontwerpen aanleverden. Naast de manufacturen komen Belgisch grootste artiesten-keramisten aan bod. Namen als William Finch, Omer Coppens, Arthur Craco en Isidore De Rudder zijn onafscheidelijk verbonden met de Belgische Art Nouveaukunst.

Art Nouveau - Le VinMinder bekend is dat enkele belangrijke kunstenaars ook Art Nouveaukeramiek decoreerden. We denken hierbij aan Louis Hasey, Jean Cambresier en Julie Van Biesbrouck-Sterpin. Een laatste facet van de tentoonstelling zijn de uitgebrachte keramiekmodellen ontworpen door andere Belgische kunstenaars. De beroemde Art Nouveaukunstenaar Philippe Wolfers liet niet alleen door Franse bedrijven zijn ontwerpen uitvoeren, maar een aantal van zijn ideeën werden ook toegepast in het Torhouts Aardewerk. Er is ook werk te zien van o.a. Constantin Meunier en Privat Livemont.

Deze tentoonstelling is de vrucht van een uniek partnerschap dat is ontstaan tussen het Musée de la Céramique d' Andenne en het Museum Torhouts Aardewerk. Alleen al daarom verdient zij een bijzondere plaats onder de artistieke gebeurtenissen in ons land. De tentoonstelling biedt aan zowel de liefhebber van keramiek als van de Art Nouveaukunst een uitzonderlijke gelegenheid om producties te vergelijken en een weinig bekend aspect van ons Belgisch cultureel patrimonium en zijn regionale componenten te ontdekken. Een rijkelijk geïllustreerde gelegenheidsuitgave, die zowel in het Nederlands als in het Frans is verschenen, brengt de artikelen bijeen van een tiental gespecialiseerde auteurs.

De tentoonstelling Belgische Art Nouveaukeramiek loopt tot en met 31 maart 2010 in het Museum Torhouts Aardewerk. Ze is op werkdagen toegankelijk van 09.00u. tot 12.00u. en van 14.00u. tot 17.00u. Op zondag 17 januari, zondag 21 februari en zondag 21 maart zijn er rondleidingen met gids om 14.00u. en om 15.00u. Groepen vanaf 15 personen kunnen ook buiten de openingsuren bij ons terecht, mit afspraak 14 dagen vooraf. De toegang is gratis. Het Museum Torhouts Aardewerk is ondergebracht in het kasteel Ravenhof in het Park Ravenhof, Ravenhofstraat 5 te 8820 Torhout. Info: Toerisme Torhout, tel.: 050 22 07 70 of museum@torhout.be.

  • stadhuis
  • Kasteel Wijnendale
  • mosterdpot
  • Kinderboerderij
  • Kasteel Ravenhof
  • Luchtfoto kasteel Wijnendale

Vrijetijdshuis
Markt 1
8820 Torhout
Tel.: 050 22 07 70
Fax: 050 22 15 04
vrijetijdshuis@torhout.be 

Openingstijden:

https://www.torhout.be/vrijetijdshuis

 

Museum Torhouts Aardewerk
Kasteel Ravenhof
Ravenhofstraat 5
8820 Torhout
Kasteel Wijnendale
Oostendestraat 390
8820 Torhout
Info en reservaties: 
050 22 07 70
vrijetijdshuis@torhout.be

https://www.torhout.be/vrijetijdshuis

Links

knop stad torhout
knop ccdb
knop jeugd
Word vriend op facebook!