Start

Kasteel Wijnendale

Op 3,5 km van de Torhoutse binnenstad staat Kasteel Wijnendale. Verweven met de Torhoutse en Europese geschiedenis, herbergt dit kasteel 1000 jaar geschiedenis. Bezoek dit historisch domein met zijn imposant waterslot.

In de portierswoning bevindt zich het bezoekerscentrum. Je koopt er niet alleen je ticket voor een museumbezoek, maar het is ook een uitstekend vertrekpunt voor een wandeling in Wijnendalebos, naar de Wijnendaleboskapel en de ijskelder, of een fietstocht in het Land van Torhout.

Vanuit het bezoekerscentrum leidt de statige kasteeldreef naar de wal, ophaalbrug en toegangspoort van het kasteel. Kasteel Wijnendale is in privébezit. De rechtervleugel ervan wordt bewoond door de familie Matthieu de Wynendaele. In de linkervleugel bevindt zich het kasteelmuseum. Ben je klaar voor een verrassende reis doorheen 1000 jaar geschiedenis?

Elke zaal van het museum belicht een bepaalde periode uit de rijke geschiedenis van het kasteel. Markante figuren en gebeurtenissen passeren de revue. De tocht begint bij de huidige kasteelheer Jean-Jacques Matthieu de Wynendaele. Hij is de vijfde generatie van deze familie die op het kasteel woont. Na ettelijke sprongen dieper in de geschiedenis, van Leopold III over de feodale Neuburgs, Maria van Bourgondië en Gwijde van Namen, eindigt de tocht bij het prille begin van dit slot, onlosmakelijk verbonden met de figuur van Robrecht de Fries en de Torhoutse Jaarmarkten.

Hoe verliep het dagelijks leven van de kasteelbewoners, met hun grote feesten en banketten? Hoe was het om te werken op het kasteel? Er wordt ruime aandacht besteed aan hoe er op het kasteel werd gewoond, gewerkt en plezier gemaakt.

Wie waren de machtige Europeanen die in Kasteel Wijnendale verzamelden om belangrijke, politieke zaken te regelen? Hoe verliep de belegering, verovering en vernieling van een kasteel? Aan de hand van documenten, foto’s en interviews vorm je jezelf hierover een goed beeld.

Kasteel Wijnendale was doorheen eeuwen heen vooral een jachtslot. De jacht loopt als een rode draad doorheen het museum. Een rode draad die tot op vandaag door de huidige kasteelheer wordt doorgetrokken.

Als individuele bezoeker krijg je een zakcomputertje of bezoekersgids ter beschikking. Maar uiteraard gaat niets boven de deskundige uitleg van een levende kasteelgids. Mits reservatie 14 dagen vooraf staat hij of zij graag ter beschikking. 

Kinderen kunnen Robbies Spookjespad ontdekken op het kasteeldomein of in het museum meedoen met  Robbies Spookjesspeurtocht of op zoek gaan naar Robbies Toverboek. Toerisme Torhout organiseert op het kasteel ook verjaardagsfeestjes, kindernamiddagen voor jeugdgroepen en educatieve pakketten voor scholen van de kleuterklas tot het secundair onderwijs.

LINKS:

Meer over de 1000-jarige geschiedenis van Kasteel Wijnendale


 

 

  • stadhuis
  • Kasteel Wijnendale
  • mosterdpot
  • Kinderboerderij
  • Kasteel Ravenhof
  • Luchtfoto kasteel Wijnendale

Vrijetijdshuis
Markt 1
8820 Torhout
Tel.: 050 22 07 70
Fax: 050 22 15 04
toerisme@torhout.be

Openingstijden:
April tot september
elke werkdag van 9.00 u. - 12.00 u. en van 13.00 u. - 17 u.
Zaterdag, zon- en feestdagen van 10.00 u. - 14.00 u.

 

Openingsuren:
Periode april tot juni en september
Woensdag, zon- en feestdagen van 13.30 u. - 17.30 u.
Juli en augustus
Woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag, zon- en feestdag van 13.30 u. - 17.30 u.
Museum Torhouts Aardewerk
Kasteel Ravenhof
Ravenhofstraat 5
8820 Torhout
Kasteel Wijnendale
Oostendestraat 390
8820 Torhout
Info en reservaties: 
050 22 07 70
toerisme@torhout.be
 

Links

knop stad torhout
knop ccdb
knop jeugd
Word vriend op facebook!